22 лютого, 19:09

Депутат обласної ради Ольга Федишина звітує про роботу на окрузі


Створення належних умов для навчання та виховання дітей, розвиток інфраструктури стали пріоритетними напрямками роботи депутата обласної ради від партії «ВОЛЯ» Ольги Федишиної, яка в обласній раді відстоює інтереси близько десяти тисяч мешканців сіл Білі Ослави, Чорні Ослави, Чорний Потік, Заріччя.

Як відзначила Ольга Федишина, на окрузі є чимало проблем, які здебільшого стосуються об’єктів соціальної сфери та потребують нагального вирішення. Перш за все, це школа в селі Чорний Потік, проблема будівництва якої не вирішується впродовж багатьох років. У 2015 році нарешті будівництво закладу зрушило з місця. 

«Зараз вже зведено фундамент та частину першого поверху школи. Але для того, щоб виконати ці роботи, був знесений один зі старих корпусів. Тому зараз гостро стоїть питання пришвидшення будівництва, оскільки наявних пристосованих приміщень не вистачає для проведення уроків. Частину занять проводять у будівлі сільської ради, яка не відповідає ні санітарним вимогам, ні потребам, необхідним для навчання дітей. Цю ситуацію треба якомога швидше вирішувати. Тому фінансування цієї школи було і є для мене пріоритетом  в цьому році, сподіваюсь що воно стане пріоритетом і для керівництва області», - акцентує Федишина. 

Минулого року, в тому числі з ініціативи Ольги Федишиної, з обласного бюджету вдалося залучити 440 тисяч гривень на будівництво школи. Але, на думку депутата, у обласного бюджету є можливість профінансувати школу в більшому обсязі, адже Надвірнянський район минулого року дав фактично вдвічі більшу суму, ніж область. 

Ще один проблемний об’єкт округу – дитячий садок у селі Білі Ослави. Фактично, сьогодні це створює проблеми для батьків, яким немає де залишити дітей під час робочого дня. А діти позбавлені можливості проводити час з однолітками та не мають належних умов для розвитку, які б мала гарантувати держава. Цей об’єкт вже зведений, але ще залишився ряд невиконаних робіт. 
«Сума фінансування для добудови та введення в експлуатацію дитсадка є непосильною для сільського бюджету, тому необхідно залучити ресурси з Надвірнянського районного бюджету і з обласного бюджету,» - пояснює Федишина.

У селі Заріччя гострою проблемою для місцевих школярів є відсутність спортивного залу. Є проект на його зведення, який потребує значного фінансування. Сьогодні, функцію спортзалу всередині школи виконує актовий зал. 

«Цього літа ми разом з районним депутатом Іваном Гнатишиним та народним депутатом Юрієм Дерев’янком долучились до фінансування ремонту актової зали. Необхідно було замінити скло у вікнах, відремонтувати приміщення зсередини, і створити нормальні умови для проведення урочистих заходів і уроків фізкультури, але звісно, потрібно облаштувати окремий спортивний зал,» - відзначає Федишина.

Вищезгадані об’єкти були визначені в числі пріоритетних для Надвірнянського району, були підготовлені проекти для участі у конкурсі Державного фонду регіонального розвитку. 
«Маю велику надію, що ці об’єкти все ж таки будуть включені у перелік тих, що отримають фінансування за рахунок державних коштів у 2017 році,» - ділиться Федишина.

Ольга Федишина нагадала про минулорічний негативний досвід участі у конкурсі ДФРР Чорнопотоківської школи. З-поміж більше ста проектів ця школа посіла четверте місце, але, з невідомих причин обласна адміністрація не включила цей проект до фінального переліку, який був переданий в міністерство для фінансування. «Адже,коли кошторисна вартість проекту 14 мільйонів (і це за старими розрахунками, зараз вартість значно зросла), то місцеві бюджети таких сум не мають, потрібне суттєве фінансування з боку держави,» - акцентує депутат.

Також за сприяння депутата Ольги Федишиної у 2016 році школа в Білих Ославах отримала комплект парт, школа у Чорних Ославах – принтер, дитячий садок у Заріччі – стільці, а для школи в Чорному Потоці була придбана музична апаратура.

Крім того, Ольга Федишина зазначила, що цього року був продовжений ремонт дороги Яблунів-Делятин, який розпочали ще в 2015 році. Тоді  юристи партії «ВОЛЯ» розробили проект для участі цього об’єкту в конкурсі ДФРР. Цей проект був в числі переможців, і в 2015 році на нього вдалось залучити майже 2 мільйони з урахуванням співфінансування. У 2016 році також була відремонтована значна ділянка дороги.
«На цьому ми зупинятися не будемо. Ми клопотали перед райдержадміністрацією, щоб проект брав участь у конкурсному відборі і на 2017 рік. Більше того, наші юристи передали в адміністрацію підготовані нами минулого року електронні версії проектів, щоб полегшити цю роботу  - додала депутат. - Люди заслуговують на те, щоб користуватися нормальною інфраструктурою. Ми повинні працювати на перспективу, адже тут буде створена об’єднана територіальна громада, також іде мова про доїзд і швидкої допомоги, і пожежної служби. Необхідно мати якісну дорогу, щоб забезпечити швидке і якісне надання відповідних послуг населенню».

Ці об’єкти, які стали пріоритетними в роботі Ольги Федишиної, депутат відстоюватиме в обласній раді і в 2017 році, щоб школярі з Чорного Потоку та Заріччя отримали належні умови для навчання, дошкільнята з Білих Ослав мали місце для власного розвитку, а всі жителі округу могли користуватись якісною дорогою, яка служитиме довгі роки.


Поділитися новиною:
Поділитися